فونت (قلم) چیست؟
به مجموعهای از یک الفبایِ کامل و همخانواده، با حالتهای مختلفِ حروف و دیگر کارکترهایِ (اعداد و علائمِ) مورد نیاز حروفچینی، قلمِ رایانهای و در انگلیسی تایپفیس (به انگلیسی: Typeface) گفته میشود. از سویِ دیگر، به هر یک از حالتها و اجزایِ این مجموعه که شاملِ حروف، اعداد و دیگر علائم نگارشی میباشند، فونت (به فرانسوی: fonte) (به انگلیسی: font خوانده میشود: فانت /fɑ:nt/) میگویند.
امروزه در محافل عمومی و با توجه به حروفچینی جدید و نوری، واژهٔ فونت نسبت به تایپفیس، رواج بیشتری یافتهاست. میتوان گفت، مجموعهٔ حرفهایی که با رابطههای گرافیکی تصویر نوشتاری، یک زبان را نشان میدهند، قلم رایانهای نامیده میشود که گاه در فارسی نیز، بهپیروی از انگلیسی، آن را فونت میخوانند.
هم در حروفچینی سنتی و هم در کاربرد مدرن واژهٔ فونت برای اشاره به مکانیسم طراحی تایپفیس بهکار میرود. در حروفچینی سنتی فونت از جنس چوب یا فلز ساخته میشد. امروزه فونت یک فایل دیجیتال است.
پایه گذار فونت فارسی
شرکت کاتب اولین شرکتی بود که توانست قلم فارسی را در کامپیوترهای IBM و سازگار با آن طراحی کند. این شرکت پایه گذار اساس حروفچینی فارسی دیجیتال در ایران و جهان بود.
حروف چینی فارسی با کامپیوتر چگونه آغاز شد؟
در سال ١٣۶٣ معادل با ١٩٨۴ میلادی شرکت کاتب (مفیدرایانه) موفق شد با استفاده از فناوری روز و چاپگرهای لیزری شرکت HP حروف فارسی را چاپ نماید. این اولین بار بود که شرکتی در سطح جهان توانسته بود فونت فارسی را طراحی کند و بر روی پرینتر لیزری چاپ نماید این شروع تولید نرم افزارهای فارسی بود.
قلمهای پرکاربرد
قلمهای زیر برای چاپ و نمایشِ اینترنتی، پرکاربردترینها هستند:
- عربی
احسا، آندلس، Arabic_transparant، بدر، Buryidah، هدا، Damman، خرج، کوفی، نسخ
- فارسی
برای چاپ: ایراننستعلیق، لوتوس، میترا، نازنین، ترافیک، یاقوت، زر، هما، تیتر، رؤیا
برای نشر رومیزی: تاهوما، ایرانسنس، یکان، کودک، رؤیا
بر پایهٔ موضوع کتاب بهتر است از فونت هایی که متناسب با موضوع باشند استفاده کنیم که تعدادی از موضوعها به شرح زیر است:
رمان، داستان–نمایشنامه و فیلمنامه : میترا، نازنین،ایرانسنس
کودک و نوجوان : رؤیا، یکان، کودک
پژوهشی و نظری : لوتوس، بدر، نازنین، زر
شعر : لیلا، نستعلیق
قطع جیبی میترا، نازنین
Roboto, Calibri, Arial, Bookman, Century, Comic, Courier, Impact, Modern, Time New Roman
تغییر نحوهٔ نمایش فونتها:
بولد (Bold): برای درشتنمایی (درشت)
ایتالیک (Italic): برای نمایش خط بهصورت کج (منشأ گرفته از برج پیزا که کمکم به ایتالیک جا افتاده است)
زیرخط (Underline): برای برجسته کردن متن با کشیدن خطی افقی در زیر حرف/واژه/نماد
سریف و سنزسریف
فونت ها را از لحاظ وجود زواید در انتهای کاراکترها میتوان به دو دسته سریف (Serif یا دارای زائده) و سنزسریف (Sans-serif یا بدون زائده) دسته بندی نمود. معمولا در متون چاپی از قلم های سریف برای خوانایی بهتر متن استفاده میشود.
سایز فونت هاچطورمحاسبه می شود؟
سایز قلم بر اساس فاصله بین پایینترین نقطه ی کوتاهترین حرف،تا بالاترین نقطه ی بلندترین حرف محاسبه میگردد.به همین دلیل وقتی سایز یک فونت را به عنوان مثال ١٠ تعریف میکنیم یعنی فاصله بین دو نقطه مذکور ١٠ نقطه است.
چگونه فونت موردنظرم رابر روی سیستمم نصب کنم؟
به سادگی و آسانی، وقتی فایل موردنظرتان رادانلود کردید؛درپوشه فایل فونت ها معمولا با فرمت وپسوند TTF هستند؛ولی ممکن است قلم مورد نظرشما،پسوند OTF را داشته باشد.هیچ مشکلی نیست.برروی فونت مورد نظر کلیک راست کنید و گزینه ی INSTALL رو بزنید،قلم درسیستم شما نصب شده وقابل استفاده خواهد بود.گفتنی است در سیستم عامل ویندوز این فایلها در پوشهی Windows\Fonts نگهداری میشود.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.